Health2Bs strategiske fokusområder: hjemmebehandling, sengepost og digital test
Gjennom etablering av strategiske arbeidsgrupper skal partnerskapet ta ord til handling og bygge kultur og metodikk for offentlig-privat samskaping.
«Partnerne i Health2B har teknologi, kompetanse, ressurser og ikke minst vilje til å bidra til endring. Nå ønsker vi å utforske hvordan den kollektive kompetansen og løftekraften i partnerskapet kan anvendes for å samskape fremtidens helsetjeneste. Vi er klokere sammen enn hver for oss, og det er viktig at vi bryter ned siloer slik at vi får økt kollektiv innsikt både i behov og løsninger», sier Elen Høeg, daglig leder i Health2B.
En nøytral arena for samarbeid
I følge Menon, er det behov for møteplasser for samhandling, kunnskapsspredning og kompetanseoverføring. Health2B har etablert seg som en egnet nøytral arena for både offentlige behovseiere og private aktører til å løfte inn relevante behov, utfordringer, muligheter og løsninger for å lykkes med økt innovasjon og raskere bruk av teknologi.
Nå ønsker Health2B-partnerne å etablere kultur og metodikk for offentlig-privat samarbeid.
«Behovet for offentlig-privat samhandling understrekes ofte, men det finnes ingen fasit for hvordan dette skal gjøres. Videre er det et stort behov for å styrke offentlig-offentlig samhandling, slik Nasjonal helse- og samhandlingsplan understreker», sier Høeg.

Elen Høeg, daglig leder i Health2B
Satser på tre strategiske fokusområder
Som et resultat av en «verdenskafé» høsten 2023 der alle partnerne selv prioriterte hvilke områder de mener partnerskapet er egnet til å adressere, har Health2B definert tre strategiske fokusområder. Med søkelys på raskere utvikling og bruk av teknologi og tjenester, har Health2B nå etablert arbeidsgrupper som sammen skal utforske hvordan partnerskapet kan bidra til dette på områdene hjemmebehandling, sengepost og kapasitet, og kompetanse for digital test.
Gruppene skal bidra til å nå Health2Bs målsetninger om å:
- Etablere kultur og metodikk for offentlig-privat samhandling
- Øke gjensidig forståelse for behov, infrastruktur, løsninger og kompetanse
- Utvikle samstemte målbilder for definerte fokusområder
- Bidra til raskere og mer målrettet utvikling og bruk av teknologi og tjenester
Health2B er et partnerskap som er avhengig av at både offentlige og private partnere bidrar aktivt med ressurser, både finansielt og i form av kompetanse. Partnerne vil gjennom arbeidsgruppene bidra til økt kollektiv innsikt, definere målsetninger for Health2Bs bidrag og kartlegge relevante samarbeidspartnere. Hver arbeidsgruppe har deltakere fra sykehus, kommune og leverandører, med delt lederskap offentlig-privat.
«De neste månedene vil gi verdifull læring om både metodikk og tematikk, og vi evaluerer og tilpasser etter hvert som vi lærer hverandre og temaene å kjenne», sier Høeg.
Jobber du med prosjekter relatert til disse tematiske områdene som vi bør vite om? Vi er opptatt av å unngå duplisering og bygge synergier! Ta gjerne kontakt med Elen.
Om de strategiske fokusområdene
Digital test
For å utvikle gode løsninger er bedriftene avhengige av å få testet med helsetjenesten, både for å få innsikt i behovene, men også for å teste systemene opp mot eksisterende infrastruktur.
Slik situasjonen er i dag tar selve integreringen av nye løsninger mye tid og det er utfordrende å teste digitale løsninger ut i praksis før de er ferdig utviklet. Her er ønskelig å etablere digitale testfasiliteter som kan tilby bedriftene mindre utprøvinger før produktet er ferdig utviklet, slik at man kan tilpasse bedre til behovene og de eksisterende systemene som er i klinikken før produktet når markedet. Det er og vil være et stort behov for tilgang til helsedata, inkludert syntetiske data for å utvikle og verifisere digitale løsninger.
H2B partnerskapet representerer både offentlige behovseiere og sentrale teknologileverandører og gir mulighet til å sammen utvikle og styrke gode modeller og tjenester for digital test og sikre bedre koordinering med ulike nasjonale test-initiativer.
Hjemmebehandling
Økt tilbud om behandling hjemme blir avgjørende for å sikre pasientene best mulig behandling og for å sikre bærekraft i fremtidig helsetjeneste. Både sykehus og kommuner rundt i landet har satt seg ambisiøse mål for hjemmebehandling og hjemmeoppfølging. Oslo Universitetssykehus har mål om at 30 % av behandlingen som per i dag leveres på sykehuset, skal tilbys hjemme innen 2030. Digital hjemmeoppfølging er et uttalt og viktig satsningsområde for Oslo kommune.
Behandlingsformer og løsninger som understøtter en slik tjenesteforskyvning er i rask utvikling, og helseindustrien har allerede utviklet en rekke løsninger og nye administrasjonsformer som gjør det mulig å flytte behandlingen hjem og ikke krever oppmøte på sykehus. Vi er i dag dog langt unna å hente ut potensialet i den innovative teknologien. For å få til den påkrevde transformasjonen, er det nødvendig at alle parter som er del av pasientreisen både samarbeider og omstiller seg.
Gode samhandlingsverktøy og helhetlig finansiering må på plass, og for dette må det sentrale investeringer og styrte prioriteringer til. Vi trenger finansieringssystemer som insentiverer god behandling uavhengig av hvor tjenesten ytes og stimulerer til økt/bedre samhandling for å sikre helhetlige pasientforløp. Vi må evne å investere i og kapitalisere på innovasjonene selv der gevinstrealiseringen kommer over tid – eller kommer i en annen sektor enn der investeringen gjøres.
Health2Bs arbeidsgruppe vil bidra til økt innsikt på tvers av sykehus og kommune sammen med leverandørmarkedet, ved å kartlegge:
- Hvilke utfordringer har vi i dagens pasientforløp? Hvordan kan vi samarbeide mellom tjenestenivåene og de ulike aktørene for at pasienten skal få best mulig behandling og oppfølging?
- Hva er det viktigst å få gjort noe med raskt som kan muliggjøre implementering, skalering og gevinstrealisering?
- Hva kan H2B bidra med?
Sengepost
På tvers av sykehus og kommuner oppleves en stadig voksende belastning på sengepostene. Sykehus og kommune har tilsammen flere hundre sengeposter/avdelinger, og mange av pasientene har mer komplekse og alvorlige helseproblemer som krever økt oppmerksomhet og tilsyn. Helsepersonellet opplever samtidig et stort og økende krav til dokumentasjon og rapportering som stjeler tid fra direkte pasientbehandling. Pleiepersonell kjenner på et stort arbeidspress og ønsker seg løsninger som kan være med å redusere arbeidsbelastningen. Ved de fleste sengeposter er det også utfordringer med høy turn-over.
«Det er tid for å utfordre konseptet “sengepost” og hvordan en fremtidig sengepost skal se ut. 30 % av sykehusets pasienter skal behandles og følges opp hjemme. Derfor ønsker vi innsikt i behov og flaskehalser, og synliggjøre hvilke løsninger markedet har å tilby som kan gjøre sengeposten mer effektiv», sier Heidi Udnesseter i DNV Imatis.
Health2Bs arbeidsgruppe vil bidra til økt innsikt på tvers av sykehus og kommune sammen med leverandørmarkedet, ved å kartlegge:
- Hvilke utfordringer har vi ved dagens sengeposter/avdelinger?
- Hvilke manuelle og personalintensive oppgaver bør kunne løses med teknologi og digitale løsninger?
- Hva er det viktigst å få gjort noe med raskt som kan lette arbeidet, og modernisere sengepostene/avdelingene?
- Hva kan H2B bidra med?