Partner i Health2B: Roche
Roche er et av verdens største bioteknologiselskaper og medlem i Health2B. De er ledende innen utvikling av innovative legemidler og diagnostiske løsninger, blant annet innen onkologi, immunologi, og sjeldne sykdommer.
Med en stadig økende satsning på en bærekraftig helsetjeneste, spiller partnerskap en nøkkelrolle i utviklingen av fremtidens helsevesen. Vi har snakket med Kristin Krogsrud, leder for myndighetskontakt og kommunikasjon i Roche, for å få innsikt i selskapets engasjement i Health2B-partnerskapet og hvordan dette kan bidra til å forme morgendagens helseløsninger.
– Et viktig mål for Roche er å være en langsiktig samarbeidspartner i utviklingen av en bærekraftig helsetjeneste. Vi fokuserer på utvikling av produkter som kan bidra til å løse noen av de største utfordringene helsetjenesten står overfor, nemlig den aldrende befolkningen og mangelen på helsepersonell. Dette inkluderer blant annet løsninger for hjemmediagnostikk, legemidler som kan administreres hjemme, digitale verktøy som kan støtte klinikere i behandlingsvalg, og mer persontilpasset behandling. Roche har som mål at hjemmediagnostikk og hjemmebehandling skal tas raskt i bruk av helsetjenesten i samarbeid med oss som leverandør, svarer Krogsrud.
– Og hva skal til for å lykkes med det?
– For å få til det må også prosesser for innføring av ny medisinsk teknologi tilpasses, slik at ressursbesparende og persontilpassede løsninger blir prioritert i systemet, og dermed kommer pasienter og helsevesen raskt til gode. På dette feltet opplever vi at medlemmene i Health2B har felles målsetninger, og at Health2B er en nyttig samarbeidsarena, sier Krogsrud.
– Hva blir da deres faglige bidrag inn i partnerskapet?
– Roche sin organisasjonsmodell har blitt betydelig endret de siste årene, og er gjennomgående basert på samarbeid og partnerskap med helsetjenesten. Så dette er en måte å jobbe på som vi tar med oss inn, og som forhåpentlig kan være til nytte og inspirasjon i partnerskapet. Vi har dessuten lang erfaring med offentlig-private partnerskap på andre felt, og tenker at erfaringene kan ha viktig overføringsverdi i videreutviklingen av Health2B. I tillegg til å bidra med vår faglige kompetanse innen helsedata, diagnostikk og legemidler, har vi også et sterkt engasjement for verdibasert helse. Dette er en stadig mer anerkjent tilnærming i helsesektoren som krever systemendring, men som samtidig kan gi betydelige ressursbesparelser samt økt kvalitet og merverdi for pasientene. Vi har derfor vært drivende i oppstarten av en ressursgruppe for verdibasert helse for medlemmene i Norway Health Tech, og vi ønsker dessuten å bringe inn og diskutere denne tilnærmingen i Health2B, fortsetter Krogsrud.
– Og hva tror du skal til for å få fart på innovasjon innenfor helse?
– Norge har gode forutsetninger for å bygge en robust helseindustri. Men det er noen viktige forutsetninger som må på plass for å få skikkelig fart på innovasjon innen helse, og vi vil spesielt trekke frem tre ting.
For det første trenger vi bedre tilrettelegging for utvikling og implementering av ny teknologi og kunstig intelligens. På måter vi enda ikke er i stand til å forstå, vil teknologi kunne lette prosesser, gi bedre pasientbehandling og redusere belastningen på helsepersonell i fremtiden. Det vil også kunne gi økt fart i innovasjonsprosesser og klinisk utprøving. Men det er viktig at vi tilrettelegger bedre for denne typen innovasjon og næring, inkludert anskaffelsesprosesser.
For det andre er det helt nødvendig å investere i solid nasjonal infrastruktur for innsamling, deling og analyse av helsedata i stor skala. Sømløs deling av helsedata (også sanntidsdata) innehar et enormt potensial for bedre kvalitet, innovasjon, forebygging og utnyttelse av helsepersonell og ellers begrensede helseressurser. Roche mener i den forbindelse at det er behov for en formalisert samarbeidsplattform i form av et eget offentlig-privat partnerskap på helsedata-feltet, samt en nasjonal handlingsplan for helsedata.
For det tredje mener vi at samfunnsperspektivet bør vurderes i større grad ved prioriteringer innen helse. Helse = velferd og det er derfor nødvendig med et tverrsektorielt perspektiv i prioriteringer i helse. Utvikling og anskaffelse av ny medisinsk teknologi må derfor ses som en investering i helse og velferd, og ikke en kostnad for helsetjenesten.
– Og helt til slutt: Hvordan kan offentlig-privat samhandling bidra til fremtidens helsevesen?
– Offentlig-privat samarbeid for å skape helseinnovasjon og rask tilgang til nye medisinske innovasjoner er nøkkelen til et bærekraftig helsevesen og velferdssamfunn. Health2B er nettopp et slikt fremtidsrettet offentlig-privat partnerskap, og en unik plattform for samarbeid om tilrettelegging for og tilgjengeliggjøring av fremtidens medisinske innovasjoner. En bærekraftig helseindustri er også en viktig del av helheten rundt en bærekraftig helsetjeneste. Helsetjenesten er ikke selv i stand til å fremskaffe de innovative produktene som skal til for å møte fremtidens behov, og leverandørene er gjensidig avhengig av helsetjenesten som innkjøper. Derfor er det nødvendig med et tett og godt samarbeid på tvers av offentlige og private aktører, til det beste for hele helseøkosystemet, og ikke minst for pasientene, avslutter Krogsrud.