Kan hjertesvikt behandles hjemme? Vi rigger oss for digital samhandling
Cirka 10 % av alle over 75 år har hjertesvikt. Med en aldrende befolkning øker dermed presset på helsetjenesten, og vi må finne nye løsninger.
På Health2B Open12. mars 2025 ble mulighetene for digital samhandling og hjemmebehandling av hjertesviktpasienter grundig diskutert. Seminaret samlet representanter fra sykehus, kommuner, fastleger, pasienter og industrien for å finne veien videre.
Statssekretær Ellen Rønning-Arnesen innledet med å snakke om at investeringer i helse er investeringer i vår sikkerhet, men at økonomiske prioriteringer og insentiver må tilpasses for å oppnå bedre effektivisering i helsetjenesten.
– Vi er inne i et taktskifte hvor digital helse må integreres bedre, sa Rønning-Arnesen.

Statssekretær Ellen Rønning-Arnesen
De følgende innleggene belyste alle ulike perspektiver knyttet til behandling av pasienter med kronisk hjertesvikt. Én av ti eldre har denne sykdommen, og det er dermed en raskt økende pasientgruppe. Det har kommet svært gode behandlinger på markedet, men for å få full effekt skal medisinene trappes opp i løpet av seks uker etter innleggelse. Det krever tett oppfølging og god dialog med både pasientene og fastlegene.
– Oppfølgingen pasientene får ved sykepleierdrevne poliklinikker reduserer dødeligheten med 40 %, sa Peder Langeland Myhre, professor og overlege i kardiologi ved OUS og UiO. – Problemet er at kun 18 % kommer på en hjertesviktpoliklinikk, og kun 35 % av disse igjen kommer dit innenfor den anbefalte tiden. Det er også store geografiske forskjeller.

Peder Langeland Myhre

Maria Vistnes i samtale med Hanne Eggen.
Myhre leder studiet Strong@Home som inkluderer 11 sykehus og skal nå undersøke om digital hjemmeoppfølging kan gi like gode resultater som poliklinisk oppfølging ved sykehuset.
Ved Oslo Universitetssykehus har de allerede sett god effekt av å tilby digital hjemmeoppfølging av pasienter med hjertesvikt, men overlege Maria Vistnes påpekte at dagens finansieringssystem premierer aktivitet fremfor effektivisering, noe som kan hemme implementeringen av slike løsninger.
Fastlegene var representert ved lege Øyvind Sivertsen fra Bjølsen legekontor.
– Jeg er positiv til DHO, men strever likevel med å koble meg på. Derfor er det viktig at fastlegene inviteres inn tidlig i prosessen.
Viktigheten av klart språk og tydelig kommunikasjon gjennom hele forløpet ble fremhevet av både Sivertsen, Marit Haugdahl fra Sentralt Brukerutvalg, og i det etterfølgende panelet.
– Vi som er pasienter er publikum på en konsert vi ikke ønsket å gå på. Da må dere som sitter på scenen spille godt sammen, sa Haugdahl.
Takk til Anne Varden Wiik fra Sykehuset Østfold, Hanne Eggen fra Oslo kommune for gode innlegg. Takk også til Morten Ludvigsen fra DNV Imatis, Sara Sundqvist fra Dignio, Veronika Barrabes fra Novartis og Thorbjørn Halvorsen fra Roche som deltok i paneldiskusjonen som ble ledet av daglig leder i Health2B, Elen Høeg.
Seminaret ble arrangert av Health2B-arbeidsgruppen «Hjemmebehandling» og ble ledet av Tove Ofstad fra Roche og Åslaug Tertnes fra Novartis.
Last ned presentasjonene: 2025 03 12 H2B Open FINAL CORE SLIDES