April 1, 2025

Photo: Anne-Marie Korseberg Stokke

Text: Aurora Haug

Fremtidens kompetanse – digitalisering i helsetjenesten

Hva er behovet for kompetanse og rekruttering i fremtidens helsetjeneste? Dette var tema da Health2B sammen med UiO og masterprogrammet «Digitalisering i helsesektoren» inviterte studenter og partnere til et arrangement med paneldiskusjon 27. mars 2025.

Norge har vært en digital pioner, og var tidlig ute innføring og implementering av elektroniske pasientjournaler. Men i dag ligger helse- og omsorgssektoren 10-15 år etter andre sektorer, i å utnytte potensialet i data og digital teknologi.

 

Margunn Aanestad, professor i digital innovasjon ved Universitetet i Oslo påpekte at mangel på teknisk og organisatorisk kompetanse er en av årsakene til langsomme og kostbare digitaliseringsprosjekter.

 

– Digitalisering i helse krever et systemisk perspektiv der teknologi, organisering og arbeidsprosesser henger sammen. Kompetansebehovet omfatter ledelse av komplekse IT-prosjekter, tjenesteutvikling og forståelse av sosiotekniske prosesser.

 

 

Seks studenter fra masterprogrammet “Digitalisering i helsesektoren” ved Insititutt for informatikk på UiO følger nå Health2B tett og skal lære og dokumentere underveis i sitt studie. Førsteamanuensis Johan Ivar Sæbø presenterte programmet, som har en tverrfaglig tilnærming for å forberede studentene på reelle problemstillinger innen digitalisering og digital transformasjon. Studiet kombinerer teknologisk og helsefaglig kompetanse for å utdanne problemløsere som kan navigere i komplekse systemer. Tilbakemeldinger fra tidligere studenter viser derimot at det kan være utfordrende å finne jobber som reflekterer tverrfagligheten i studiet.

 

Med bakgrunn i dette var partnere i Health2B invitert for å dele sine erfaringer rundt rekruttering og behov for kompetanse i helsetjenesten. I paneldiskusjonen deltok representanter fra offentlig og privat sektor, inkludert Novartis, Oslo kommune, Helse Sør-Øst og DNV Imatis.

 

Flere aktører understreket viktigheten av å kombinere teknologisk og helsefaglig kompetanse for å utvikle løsninger som gir verdi for pasienter og helsepersonell. Dette inkluderer trygg implementering av nye systemer og å fjerne friksjoner som hindrer pasientkontakt.

 

Det ble også lagt vekt på at tverrfaglighet er essensielt for å forstå komplekse systemer og utnytte helsedata, men at tverrfaglighet må utnyttes på riktig måte. Arbeid med en dynamisk forståelse av teknologiske og organisatoriske endringer er avgjørende for å håndtere framtidens helseutfordringer.

 

Panelet diskuterte rekrutteringens rolle, der både offentlig og privat sektor har ulike tilnærminger til åpen søknad, traineeprogrammer og internships. Deltakerne oppfordret til bedre samhandling mellom aktører, smidig metodikk og en revurdering av tradisjonelle ansettelsesprosesser. Masteroppgaver og tverrfaglige studieprogrammer ble sett på som verdifulle verktøy for å utvikle kompetanse som helsevesenet trenger.