August 29, 2024

Photo: tietoevry

Text: Vilde Sollien

Partner i Health2B: Tietoevry

Tietoevry leverer banebrytende IT-løsninger som bidrar til å transformere helsesektoren og effektivisere pasientbehandlingen i Norden.

For å forstå hvordan Tietoevry bidrar til å modernisere helsetjenesten, tok vi en prat med Hanne Støre Valeur, Head of Tietoevry Care Norway, om selskapets rolle i Health2B-partnerskapet og deres visjon for fremtidens helseinnovasjon.

 

– Økosystemtenkningen står sterkt i Tietoevry Care – vi er sikre på at fremtidens løsninger bygges i tett samarbeid mellom helsetjensten, myndigheter og et levende leverandørmarked. Alle våre løsninger er bygget i konteksten av den nordiske velferdsmodellen, en modell som nå utfordres av demografiske endringer og ressursknapphet, og vi ønsker å være med på å sørge for at vi er rustet til å møte disse utfordringene ved å tilby teknologiske løsninger som avhjelper en presset helsetjeneste. Da er vi helt avhengig av å kunne jobbe tett med tjenesten og være nært på problemstillingene for å identifisere hvor og hvilke løsninger som vil være best og mest effektive, sier Valeur.

 

– Så hva blir deres faglige bidrag inn i partnerskapet?

 

– Tietoevry er en sterk teknologileverandør med lange tradisjoner og bred kompetanse i den nordiske helsesektoren. Vi bringer med oss et holistisk perspektiv på helsetjenster fra vår tverr-nordiske erfaringsbase på tvers av primær- og spesialisthelsetjenesten, og et sterkt kompetansemiljø på data&AI i helsesektoren. På tvers av Norden har helsetjenesten et nesten identisk utfordringsbilde, men landene velger å angripe utfordringene ulikt. Vi vil kunne bidra med erfaringsutveksling på tvers av landene og fasilitere slik at vi i Norge kan la oss inspirere av løsninger som har hatt god effekt i de andre nordiske landene, fortsetter Valeur.

 

– Og hva skal til for å få fart på innovasjon innenfor helse?

 

– Samarbeid og vilje til å tenke nytt. Den offentlige helsetjenesten må ha innovasjon høyt på agendaen og som del av daglig drift, og sørge for å investere og bidra med egne ressurser for å sikre at nye løsninger gir den ønskede effekten. Vi må bort fra store prosjekter som skal løse alt på en gang og heller jobbe i mindre steg – tørre å komme raskt i gang med utprøvning, involvere endebrukere tett gjennom prosessene og ha planen klar for skalering og bredding der piloter viser god effekt, sier Valeur.

 

– Og helt til slutt: Hvordan kan offentlig-privat samhandling bidra til fremtidens helsevesen?

 

– Nye og innovative løsninger må utvikles tett på utfordringene, utfordringer den offentlige helsetjenesten eier og best beskriver, kombinert med erfaringen, kompetansen og kreativiteten som finnes i teknologiselskapene. Fra erfaring vet vi at de beste løsningene kommer på plass når næringsliv og offentlig sektor jobber tett sammen. Vi var tidlig med da Clever Health Network ble etablert i Finland i 2017. Her samarbeider vi med andre leverandører, start-ups, helsesektoren og forskere. Utgangspunktet er Helsinki universitetssykehus (HUS) sin datasjø, som vi leverer. Her er helsedata fra 3.5 millioner pasienter samlet inn og harmonisert. Sykehuset og akademia bruker dataene til å forske og utvikle konsepter som testes og valideres. Leverandører og start-ups bygger nye løsninger for å støtte disse konseptene. Et av prosjektene har som mål å utvikle KI-assisterte løsninger for tidlig diagnose av sjeldne sykdommer. Her bidrar vi med å bygge løsningen sammen med HUS, Aiforia, Intito og Kaiku Health. Dette mener vi er et godt eksempel på hva man kan få til med velfungerende offentlig-private samarbeid, avslutter Valeur.